A

A

A

078-6151524

Droge ogen

Bij mensen met droge ogen wordt er geen of onvoldoende traanvocht geproduceerd of traanvocht van een slechte kwaliteit. Hierdoor kan het oog niet goed vochtig worden gehouden. Als gevolg daarvan gaat het oog branderig aanvoelen of steken en vaak hebben mensen het gevoel alsof er zand in het oog zit. Soms treedt er hierbij ook een reactieve overproductie van traanvocht op, waardoor de kwaliteit van het traanvocht nog verder afneemt. De behandeling bestaat uit oogdruppels om het oog vochtig te houden en de traanvochtkwaliteit te verbeteren.

Wat zijn droge ogen?

Traanvocht heeft als belangrijkste functie het oog vochtig te houden. Bij elke knipperslag wordt het traanvocht in een dun laagje gelijkmatig verdeeld over het oog. Dit dunne laagje noemt men de “traanfilm” en het dient om het oog glad te houden en te beschermen tegen de buitenlucht. De traanfilm is samengesteld uit drie bestanddelen: een olieachtige laag, een waterige laag en een slijmachtige laag. Het olieachtige buitenste laagje van de traanfilm wordt geproduceerd door kleine kliertjes in de oogleden, de kliertjes van Meiboom. De functie hiervan is te voorkomen dat het traanvocht te snel verdampt. Het waterige middelste laagje wordt geproduceerd door de traanklier die in het bindvlies ligt dat over het oogwit heen zit. Deze waterige laag heeft tot taak het oog schoon te wassen van vuil en stof. De slijmachtige binnenste laag van de traanfilm komt uit kleine kliertjes in het bindvlies van het oog en moet ervoor zorgen dat de waterige laag zich gelijkmatig over het oog verdeelt en zich er goed aan vasthecht.

Wat zijn de oorzaken van droge ogen?

Droge ogen kunnen vele oorzaken hebben. Er is onderzoek door de oogarts nodig om vast te stellen om welke oorzaak het gaat. Bepaalde ziekten gaan gepaard met droge ogen, zoals de ziekte van Sjögren. Soms komen droge ogen voor als bijwerking van bepaalde geneesmiddelen. Het kan ook zo zijn dat een van de lagen in de traanfilm ontbreekt door afwijkingen in de oogleden of in het bindvlies. Andere oorzaken zijn te weinig of slechte knipperbewegingen, zodat de traanfilm niet gelijkmatig over het oog wordt verdeeld. De oogarts kan door onderzoek in de meeste gevallen de oorzaak van droge ogen opsporen en de juiste behandeling vaststellen.

magnifiercrossmenuchevron-downchevron-left linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram