A

A

A

078-6151524

Behandeling Droge ogen

Behandeling is meestal niet eenvoudig, omdat het lang niet altijd lukt de oorzaak van de droge ogen weg te nemen. Als het probleem wordt veroorzaakt door een ontsteking van de oogleden dan wordt deze eerst behandeld. Indien de traanklier of het bindvlies van het oog door een ziekte onherstelbaar beschadigd is, dan is het van belang te proberen de irritatie zoveel mogelijk te verminderen. Dit kan men doen door ofwel kunstmatig traanvocht toe te voegen, ofwel door het aanwezige traanvocht zo lang mogelijk vast te houden.

Er kan kunstmatig traanvocht toegevoegd worden met behulp van “kunsttranen” of een gel of zalf, middelen die een aanvulling vormen op de eigen tranen. Het zo lang mogelijk vasthouden van het aanwezige traanvocht kan op verschillende manieren gebeuren. Men kan een speciale beschermende bril dragen om de verdamping tegen te gaan, maar ook kan het traanafvoerkanaaltje tijdelijk of permanent worden dichtgemaakt. Sommige patiënten kunnen met pilocarpine-tabletten geholpen worden. Soms helpt het tevens om 1 of 2 keer per dag warme kompressen op de dichte oogleden te leggen gedurende 3 tot 4 minuten. Hierdoor gaan de kliertjes van Miebom, die het vettige onderdeel van de traanfilm maken, beter openstaan waardoor zij het oog beter kunnen beschermen tegen uitdroging. Indien u vaak langdurig en geconcentreerd bezig bent, zoals tijdens het lezen van een boek, bij televisiekijken of computeren, dan gaan mensen onbewust minder vaak knipperen. Dit kan de droge ogen verder doen verergeren. Wij raden u dan ook aan om regelmatig een korte pauze in te lassen. Naast al deze maatregelen zijn er ook nog andere opties, zoals speciale oogzalf, serumdruppels of bandagecontactlenzen. Indien u daarvoor in aanmerking komt, dan zal de oogarts dit met u bespreken.

Wat kunt u zelf doen?

Als u heeft gemerkt dat u onder bepaalde omstandigheden méér klachten heeft, probeer dan deze omstandigheden te veranderen. U kunt voorkomen dat het traanvocht te snel verdampt door de luchtvochtigheid in huis te verbeteren. Dit kunt u doen met behulp van waterbakken aan de verwarming of door de aanschaf van een luchtbevochtiger. Buiten kan een speciale (fiets)bril die aan de zijkanten is afgesloten ervoor zorgen dat de ogen door de wind niet te veel uitdrogen. Vermijd zaken die extra droogte of irritatie geven, zoals een haarföhn, een ventilator of rook. Ook het dragen van contactlenzen kan bij droge ogen grote problemen geven. Door regelmatig gebruik van oogdruppels en controle door de oogarts kunnen complicaties worden voorkomen. Sommige mensen slapen met hun ogen half open; het is van belang dit te melden aan de oogarts die u onderzoekt.

magnifiercrossmenuchevron-downchevron-left linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram