Ooglidcorrectie

Bij de bovenoogleden kunnen afwijkingen ontstaan die aanleiding kunnen geven tot klachten van een vermoeid uiterlijk, een sombere blik of hangende oogleden die zorgen voor belemmeringen bij het zien. Dit zijn dan ook veel gehoorde klachten van mensen die een boven ooglidcorrectie overwegen.

Bij een ooglidcorrectie komt meer kijken dan alleen een reepje huid weghalen. Er dient net voldoende huid weggehaald te worden om een langdurig effect te krijgen. Er mag in ieder geval niet teveel huid weggenomen worden om te vermijden dat de ogen niet meer voldoende gesloten kunnen worden.

Het resultaat

Het resultaat is goed voorspelbaar en vrijwel altijd zeer fraai. Een correctie van de oogleden geeft u weer de frisse oogopslag die u vroeger ook had. Het resultaat is na het wegtrekken van de zwelling en bloeduitstortingen al goed te beoordelen. Toch duurt het nog een paar maanden voordat het definitieve resultaat zichtbaar is. Gemiddeld heeft u 10 tot 15 jaar plezier van uw ingreep. Dit verschilt uiteraard van persoon tot persoon. Voor de behandeling worden er foto’s gemaakt. Deze foto’s worden aan uw dossier gevoegd.

Voor wie geschikt

Naarmate de huid ouder wordt vermindert de elasticiteit. Ook komt het voor dat op jongere leeftijd een wens voor een ooglidcorrectie reëel is vanwege erfelijke eigenschappen.

Consult

U krijgt eerst een consult bij de optometrist. Het tweede consult is met de uitvoerende oogarts G.G.C. Groothuizen. Tijdens beide consulten wordt gekeken naar de elasticiteit van uw huid, uw medisch verleden, het huidige gebruik van medicijnen en eventuele allergieën. Indien voor u van toepassing adviseren wij u een overzicht van uw medicijnen mee te nemen naar het eerste consult.

Een belangrijk onderdeel van het gesprek zijn uw verwachtingen van de behandeling. Uiteraard worden ook de mogelijke alternatieven, de risico’s en eventuele complicaties besproken. Besluit u tot een behandeling dan ontvangt u van ons het Informatie- en toestemmingsformulier. De laatste pagina van dit formulier neemt u ondertekent mee op de behandeldag. Met het tekenen van dit formulier geeft u aan dat u de medische vragen naar waarheid heeft beantwoord, dat u alle informatie heeft gelezen en heeft begrepen en dat u voldoende antwoord hebt gekregen op uw vragen. Dit formulier neemt u ondertekent op de behandeldag mee naar de kliniek.

Voor de behandeling

Medicatie
Gebruikt u bloedverdunners dan dient u daar, uiteraard in overleg, 1 week voor de behandeling mee te stoppen. Dit geldt ook voor sommige pijnstillers die een bloedverdunnende werking hebben. Om de behandeling en het herstelproces zo optimaal mogelijk te laten verlopen schrijven wij u medicatie voor.

Alcohol
In de dagen voor en na de behandeling mag u geen alcohol drinken. Een paar dagen na de behandeling mag u wel weer (met mate) alcohol drinken maar alleen als u geen pijnstillers meer gebruikt.

De behandeling

Als u heeft besloten tot een behandeling ontvangt u uitgebreide instructies hoe u zich het beste kunt voorbereiden. Doordat de behandeling onder locale verdoving plaatsvindt kunt u gewoon uw vaste leef- en eetpatroon aanhouden. Wij zullen u voor de behandeling een rustgevend middel verstrekken. Voorafgaand aan de behandeling zal de arts of assistent enkele foto’s van u maken om zo het eindresultaat te kunnen vergelijken.

De arts tekent uw oogleden zorgvuldig af zodat hij precies kan zien hoeveel huid weggenomen moet worden. Vervolgens wordt het gebied rond uw ogen afgeplakt en wordt de huid rond het oog verdoofd. In het verdovingsmiddel zit Adrenaline. Dit zorgt ervoor dat het bloeden wordt beperkt. De verdovingsprikjes kunnen vervelend aanvoelen. Door deze verdoving voelt u uiteraard niets van de behandeling.

Nadat de verdoving is ingewerkt maakt de arts een paar kleine sneetjes in de huid een corrigeert zo het ooglid. De littekentjes komen in de natuurlijke plooi van het bovenste ooglid uitlopend in de kraaipoot. Vervolgens wordt de huid gehecht en worden er kleine pleistertjes geplakt. De gehele behandeling duurt ongeveer 45 minuten.

Na de behandeling

Na de behandeling neemt u, indien u dat wenst, nog even plaats in onze relaxruimte. Daarna kunt u vrijwel direct naar huis. U ontvangt nog de instructies voor na de behandeling. Het is uiteraard niet mogelijk om zelf naar huis te rijden. Wij verzoeken u dan ook een begeleider mee te nemen die u naar huis brengt. De eerste week na de behandeling zijn uw oogleden nog gezwollen.

Soms zijn er ook kleine bloeduitstortingen. Deze verkleuringen zijn meestal na 1 tot 2 weken verdwenen. Om zwelling tegen te gaan kunt u koude kompressen op de ogen leggen. De eerste dag na de behandeling zult u nog rustig aan moeten doen. Na twee dagen kunt u weer licht huishoudelijk werk verrichten. Zware lichamelijke inspanningen (ook tillen) mag de eerste maand na de ingreep niet. Ongeveer tien dagen na de behandeling vindt de eerste controle plaats en worden de hechtingen verwijderd. Daarna kunt u weer oogmake-up gebruiken. Gedurende de eerste 6 weken adviseren wij de littekens zo min mogelijk bloot te stellen aan zonlicht.

Napijn en herstel

De napijn is per cliënt anders. Meestal volstaat een paracetamol. De herstelperiode verloopt verder pijnloos. Geadviseerd wordt om regelmatig te koelen. Hierdoor worden de zwellingen en bloeduitstortingen aanzienlijk minder. U kunt er vanuit gaan dat u ongeveer een week niet representatief bent. De meeste mensen dragen een zonnebril als ze naar buiten gaan. De roodheid trekt meestal na een aantal weken weg. Bij een dunne huid kan dit wat langer duren. Soms wel een halfjaar.

Het behandelde gebied heeft dus enige tijd nodig om goed te herstellen. Na de behandeling mag u een week niet sporten. Contactsporten of andere sporten waarbij de huid makkelijk beschadigt kunt u beter een maand niet doen. Contactlenzen kunt u weer dragen na het verwijderen van de hechtingen.

Risico’s en complicaties

Aan elke behandeling zijn risico’s verbonden. De belangrijkste risico’s na een ooglidcorrectie zijn een nabloeding, een infectie of een allergische reactie op de verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen of pleisters. De kans hierop is erg klein maximaal 2%. Mocht er zich een nabloeding voordoen dan zal de arts vanzelfsprekend maatregelen nemen. Dit heeft echter geen nadelige gevolgen voor het resultaat. Soms bestaat er de mogelijkheid dat de eerste weken na de behandeling de oogleden wat moeilijk sluiten. Dit herstelt zich vrijwel altijd spontaan.

Medewerkster JeanetteHeeft u vragen over de werkwijze, behandelingen en mogelijkheden van onze kliniek? Onze medewerkers geven u graag meer informatie. Bij hen kunt u ook terecht voor het maken van verschillende afspraken.

Voor uitvoerige informatie over de behandeling kunt u ook onze behandelingsinformatie downloaden.

Neem contact op