A

A

A

078-6151524

Behandeling Blepharitis (ooglidrandontsteking)

Behandeling

Het is belangrijk dat patiënten begrijpen dat een blepharitis veelal een chronische ontsteking is. Het is meestal noodzakelijk om de behandeling/adviezen langdurig toe te passen. Mocht het op een gegeven moment beter gaan (de klachten zijn minder of zelfs helemaal over), dan kunt u overwegen te stoppen met de behandeling/adviezen. Echter, indien de klachten weer terug komen dan wordt geadviseerd om opnieuw te starten.

Anterieure blefaritis

Voor het reinigen van de oogleden heeft u het volgende nodig: glas met warm kraanwater, babyshampoo, gaasje of wattenstaafjes. In plaats van deze producten kunt u ook kiezen voor speciale reinigingsproducten. Informeer hiervoor bij uw apotheek, drogist of opticien.

  • Los 2 à 3 druppels babyshampoo op in het glas met warm kraanwater.
  • Meng met een wattenstaafje de babyshampoo in het water.
  • Doop hierna een wattenstaafje of wattenschijfje/gaasje in het warme water
  • U poetst met het wattenstaafje of gaasje vanaf de buitenkant richting de neus met horizontale bewegingen.
  • Bij het reinigen van het onderooglid trekt u deze naar beneden. Bij het reinigen van het bovenooglid trekt u deze naar boven.
  • Poetst tot de huidschilfers en de korstjes weg zijn. Pas op dat u uw oog niet beschadigt.

Posterieure blefaritis

Bij posterieure blefaritis pakt u een droog wattenstaafje. Masseer hiermee met verticale bewegingen richting de ooglidrand. Oefen genoeg druk uit om de talgkliertjes leeg te strijken. Pas op dat u hierbij uw oog niet beschadigt.

Voor zowel anterieure als posterieure blefaritis geldt dat de behandeling 2 maal per dag moet worden uitgevoerd voor het beste resultaat. U kunt de behandeling het beste ’s morgens bij het opstaan en ’s avonds bij het slapengaan toepassen.

Kunsttranen, gels en oogzalf

Indien u last heeft van droge ogen kunt u tevens gebruik maken van kunsttranen. Er zijn veel verschillende oogdruppels, gels en zalven beschikbaar tegen droge ogen. Voor meer informatie over droge ogen en de behandeling daarvan verwijzen wij u graag naar onze folder over droge ogen.

Antibiotica

In bepaalde gevallen kan het zinvol zijn om tijdelijk een antibioticum te geven. Hiervoor adviseren wij u eerst contact op te nemen met uw huisarts. Deze kan u eventueel doorverwijzen naar een oogarts.

magnifiercrossmenuchevron-downchevron-left linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram