A

A

A

078-6151524

Vitrectomie

Wat is Vitrectomie?

Een vitrectomie is een operatie die uitgevoerd wordt ter behandeling van een aandoening van het glasvocht of het netvlies. Het glasvocht is een heldere gelei, die zich achter de lens in het oog bevindt. Het netvlies (retina) is de laag in het oog waar de beeldvorming plaatsvindt.

Een vitrectomie kan om verschillende redenen nodig zijn. Het glasvocht kan troebel worden, spontaan of door een bloeding. Een vitrectomie kan dan nuttig zijn om de troebelingen te verwijderen om zo weer beter te kunnen zien. Een vitrectomie kan ook nodig zijn door een afwijking aan het netvlies. Soms groeit er een vliesje over het netvlies (maculapucker), dit kan vervorming en verminderd zicht veroorzaken. Er kan ook een gaatje in de gele vlek ontstaan (maculagat), waardoor het centrale zicht ernstig vermindert. Als er een netvliesloslating ontstaan verliest u een deel van het gezichtsveld of het gehele zicht. In deze gevallen kan een vitrectomie de problemen (deels) verbeteren of stabiliseren.

Behandeling

Bij een vitrectomie worden er drie kleine openingen in de harde oogrok vlak naast het hoornvlies gemaakt. Het glasvocht wordt tijdens de operatie meestal vervangen door een speciale vloeistof, lucht, gas of olie. Lucht, gas en olie worden gebruikt om het netvlies na de operatie enige tijd steun te geven. De ernst en aard van de oogafwijking bepalen de keuze. De keuze wordt voor de operatie met u besproken, soms zal de arts tijdens de operatie moeten besluiten van deze keuze af te wijken. Afhankelijk van de ernst van de afwijking kan de operatie een half uur tot enkele uren duren. De meeste operaties kunnen met een lokale verdoving met een injectie uitgevoerd worden. Zoals bij iedere operatie kan ook na een vitrectomie een bloeding of infectie optreden. Bij een bloeding is het beeld wazig, deze bloeding verdwijnt meestal vanzelf. Een infectie komt zelden voor, maar kan ernstige gevolgen hebben. Als u nog niet aan staar geopereerd bent, zal enige tijd na een vitrectomie een staaroperatie nodig zijn. Het kan zijn dat na de operatie de oogdruk tijdelijk te hoog is. De oogdrukverhoging wordt meestal met extra oogdruppels of tabletten behandeld.

Soms treedt na de operatie een netvliesloslating op. Bij een netvliesloslating valt een deel van het gezichtsveld weg. De kans op een netvliesloslating is het grootst in de eerste maanden na de vitrectomie. Het is verstandig in deze periode het gezichtsveld af en toe zelf te controleren. Wanneer er opnieuw een netvliesloslating optreedt, is meestal een nieuwe operatie nodig.

Na de operatie

Meestal blijft u tot enkele weken na de operatie oogdruppels gebruiken. Hechtingen hoeven niet te worden verwijderd, maar ze kunnen vooral de eerste weken irritatie geven. Het oog blijft enkele weken wat gevoelig, rood en gezwollen en in die tijd zult u fel licht waarschijnlijk slecht verdragen. We adviseren u niet met lucht of gas in het oog auto te rijden, in een vliegtuig plaats te nemen of een operatie met lachgas te ondergaan. Ook vragen we u 2 weken geen zware inspanningen te verrichten. Na een tot enkele weken kunt u al uw bezigheden hervatten.

Bovenstaande is algemene informatie over een vitrectomie en wat u van deze operatie kunt verwachten. Deze informatie dient ter ondersteuning van gesprekken die artsen met u over de operatie zullen hebben. Niet alles in deze folder is op u van toepassing. Voor aanvullende informatie kunt u ook op https://www.oogartsen.nl/glasvocht-netvlies/ kijken. En als u nog vragen heeft bespreek dit dan met uw oogarts.

magnifiercrossmenuchevron-downchevron-left linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram