A

A

A

078-6151524

Conjuctivitus

Wat is een Conjuctivitus?

Conjunctivitis is de medische term voor ontstoken slijmvlies van de ogen. Het is de meest voorkomende oorzaak van een rood oog. Het oogwit wordt bedekt door slijmvlies (conjunctiva), dat hele dunne bloedvaatjes bevat. Bij irritatie zetten deze vaatjes op, waardoor het oog rood wordt.

Oorzaak

De meest voorkomende oorzaak is een virus of een bacterie. Ook een allergie, het “droge ogen” syndroom of irriterende stoffen in de omgeving kunnen een rood oog veroorzaken.

Verschijnselen (oculometrie)

De verschijnselen zijn afhankelijk van de oorzaak. Een bacteriële conjunctivitis geeft een geelgroene afscheiding (pus). De meeste virale infecties van de conjunctiva veroorzaken een slijmerige en waterige afscheiding. Virussen zijn in het algemeen de oorzaak van het bekende “rode oog”, gepaard gaande met keelpijn en een neusverkoudheid, net als bij een verkoudheid of griep; deze verschijnselen duren 1-2 weken.

De allergische conjunctivitis geeft vaak jeuk en waterige afscheiding en wisselend matige tot hevige roodheid. Het “droge ogen” syndroom geeft pijnlijke, rode slijmvliezen soms met lichtschuwheid en door de irritatie juist heftige tranenvloed. Irriterende stoffen veroorzaken voornamelijk een sterke waterige afscheiding en eventueel daarna een rood oog.

magnifiercrossmenuchevron-downchevron-left linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram