A

A

A

078-6151524

Cataract (Staar)

Wat is Staar?

Staar is een vertroebeling van de lens in het oog. Dit komt meestal doordat het weefsel waaruit de lens is opgebouwd, is verouderd. Door de vertroebeling van de lens bereiken de lichtstralen de binnenkant van het oog minder goed, of zelfs helemaal niet. Hierdoor ziet u minder goed. Meestal ervaart u het zien van kleuren ook anders.

De intake

Zodra besloten is tot een staaroperatie zal er allereerst een gesprek plaatsvinden om te onderzoeken of uw gezondheid het toestaat om de operatie onder lokale verdoving te ondergaan. Een van de assistenten zal met u een vragenlijst invullen en onder meer noteren welke medicijnen u gebruikt.

De lensmeting (oculometrie)

Bij de operatie zal er een kunstlens worden geïmplanteerd. Om de juiste sterkte te bepalen van deze lens, moet er een lensmeting in het oog gedaan worden. Dit onderzoek duurt ongeveer vijftien minuten en kan op verschillende manieren uitgevoerd worden. Afhankelijk van de mate waarin de lens is vertroebeld, bepaalt de oogarts welke methode het beste is. Meestal is de lenssterkte te bepalen met lasermeetapparatuur. Als de lens al te troebel is kan een meting met geluidsgolven gedaan worden. Er wordt altijd een meting aan beide ogen gedaan, ook al komt u op dat moment maar voor één oog in aanmerking voor de ope-ratie. De bepaling van de juiste lenssterkte is namelijk ook afhankelijk van de meting van het andere oog. Mocht u op een later tijdstip een staaroperatie aan het andere oog nodig hebben, dan kan deze meting soms achterwege worden gelaten. Draagt u harde contactlenzen dan mag u deze gedurende vier weken voor de lensmeting niet dragen. Contactlenzen vervormen namelijk het hoornvlies, wat de meting minder betrouwbaar maakt. Zachte lenzen moeten gedurende twee weken uit.

U ontvangt een bevestiging voor de behandeling waarbij een recept zit voor oogdruppels die u voor en na de operatie moet gebruiken. Denkt u eraan dat het recept tijdig bij de apotheek is en de druppels worden opgehaald? Het flesje druppels moet u opmaken. Als alles is onderzocht en besproken zal de operatiedatum bekend worden gemaakt. Wij kunnen bij het maken van de operatieafspraak rekening houden met uw wensen. Het is raadzaam om op de operatie dag geen sieraden en/of horloges te dragen.

Vlak voor de ingreep

Soms besluit de oogarts u 2 kleine flaconnetjes (tropicamide en phenylephrine oogdruppels) mee te geven als u bent geweest voor de lensmeting. Dit zijn pupilverwijdende druppeltjes. Deze druppeltjes dient u 1 uur voor de operatie te druppelen in het te opereren oog. Hierdoor kunt u wel waziger gaan zien met dat oog. De staaroperatie zal plaatsvinden in dagbehandeling onder plaatselijke verdoving. Er zijn twee verschillende methoden van verdoving: met druppels of met een injectie vlak onder het oog. Soms worden beide methodes toegepast. Van tevoren zal de oogarts met u bespreken welke methode er bij u zal worden toegepast. U mag gewoon eten en drinken voor de operatie. Na de verdoving wordt u naar de operatiekamer gebracht en worden de operatiestoel, de operatiemicroscoop en overige apparatuur in positie gebracht. Wij zorgen ervoor dat u zo comfortabel mogelijk kunt liggen. Na het desinfecteren van het operatiegebied wordt u bedekt met een steriel afdeklaken. Alleen het te opereren oog blijft onbedekt. De operatie kan beginnen.

Adviezen na de operatie

  • U mag douchen en uw haar wassen, maar zorg dat het geopereerde oog droog blijft;
  • Tenzij uw oogarts anders voorschrijft, mag u direct weer aan het werk;
  • Vermijd in de eerste week zware lichamelijke arbeid;
  • Autorijden mag wanneer u dit zelf verantwoord acht;
  • Sporten en zwemmen mag weer 2 weken naar de operatie. 
magnifiercrossmenuchevron-downchevron-left linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram