A

A

A

078-6151524

Behandeling Maculadegeneratie

De behandeling van LMD is meestal alleen maar mogelijk in het vroege stadium van de ‘natte’ vorm van LMD. Hoewel de gezichtsscherpte slechts bij een minderheid van de patiënten verbetert, kan toch in de meeste gevallen een stabilisatie bereikt worden.

Laserbehandeling

Met de klassieke laserbehandeling worden lekkende bloedvaatjes gedicht en wordt verdere bloeding en achteruitgang van gezichtsvermogen voorkomen. Dit gebeurt echter slechts bij een zeer klein aantal patiënten, en ook dan is niet te garanderen dat het effect gunstig blijft.

Anti-VEGF

Sinds enkele jaren kunnen, indien er sprake is van de natte vorm, vaatgroeiremmende geneesmiddelen (anti-VEGF) toegediend worden. Dit gebeurt met een intravitreale injectie (een injectie in het oog zelf). Voorbeelden van anti-VEGF middelen zijn Macugen, Lucentis en Avastin. Door deze middelen stopt het nieuwe vat met lekken en groeien waardoor verdere achteruitgang tegengegaan wordt en, al is het in een minderheid van de gevallen, een verbetering in gezichtsscherpte kan optreden. Deze injectie wordt in het begin twee tot drie keer toegediend met elke keer 4 weken tussen de injecties in. Hierna wordt er alleen indien nodig opnieuw geïnjecteerd. Wel kan het voorkomen dat er langdurig behandeld moet worden.

Overige

Behandeling van natte MD met radiotherapie is uitgebreid onderzocht. Op korte termijn bleek slechts een beperkte groep LMD patiënten matig gunstig op radiotherapie te reageren. Deze behandeling vindt dan ook nauwelijks meer plaats. Operatieve behandeling van natte LMD lijkt in enkele gevallen een gunstig resultaat te kunnen hebben, maar wordt door het frequent optreden van complicaties weinig toegepast.

Wat kunt u doen om uw ogen te beschermen?

  • Draag een beschermende zonnebril wanneer u in aanraking komt met ultraviolette lichtbronnen (zon, zonnebank);
  • Gebruik voeding met veel fruit en donkere bladgroenten (spinazie, groene kool, boerenkool);
  • Probeer 2 keer per week vette vis te eten;
  • Stop met roken;
  • Beperk alcoholgebruik;
  • Test uw ogen regelmatig, minimaal 1 keer in de week, met behulp van de Amslertest;
  • Overweeg voedingssupplementen te gebruiken (zie hieronder).

Voedingssupplementen

Recent onderzoek laat zien dat mensen die een voorstadium van LMD vertonen op de lange termijn profijt kunnen hebben van hoge doseringen voedingssupplementen. Deze preventieve behandeling kan zorgen voor een vertraging van het ziektebeeld. Deze supplementen kunt u het best in overleg met uw oogarts innemen.

Welke hulp is er beschikbaar voor mensen met een eindstadium van LMD?

Mensen met een eindstadium van LMD kunnen bij lezen en televisiekijken gebruik maken van hulpmiddelen voor slechtzienden, zoals vergrotingsapparaten, telescoopbrillen, grootletter- en gesproken boeken en aangepaste computers. Het goed en vakkundig aanpassen van zogenaamde ‘Low Vision’ hulpmiddelen is van groot belang bij mensen met LMD. Daardoor kan een patiënt met LMD toch grote letters lezen en iets meer van de omgeving waarnemen. Speciaal opgeleide ‘Low-Vision’ specialisten zijn daarbij behulpzaam. Ook regionale centra voor hulpverlening aan blinden en slechtzienden kunnen u van advies voorzien.

Voor meer algemene informatie kunt u contact opnemen met:

Maculadegeneratie Vereniging Nederland(MD Vereniging)
Postbus 2034
3500 GA Utrecht

T 030-2980707 / 030-2980707
F 030-2932544

e-mail: mdvereniging@sbbelang.nl
website: www.mdvereniging.nl

www.oogheelkunde.org

magnifiercrossmenuchevron-downchevron-left linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram