Harde, zuurstofdoorlatende contactlenzen zijn de eerste keuze bij keratoconus. Deze vormen een nieuw regelmatig of gaaf oppervlak. Voor keratoconus bestaan diverse gespecialiseerde keratoconuslenzen. Als een oog te gevoelig reageert op een harde zuurstofdoorlatende lens, kan een ‘piggy-back’ systeem worden gebruikt, een harde lens bovenop een zachte lens. Daarnaast is soms een grote lens nodig (sclera-lens), die op het witte gedeelte (de sclera) van het oog rust. Als de vormverandering toeneemt kan het gebeuren dat lenzen niet meer worden verdragen. Dan is een gedeeltelijke of gehele hoornvliestransplantatie vaak de volgende stap.
Na een hoornvliestransplantatie kan een bril worden aangemeten, maar het kan ook nodig zijn om weer contactlenzen te gebruiken. Dit zullen altijd harde zuurstofdoorlatende lenzen zijn.
Nieuwere technieken, zoals intracorneale ringen (Intacs) en collageen cross-linking als alternatief voor een transplantatie, kunnen ook worden toegepast.
Een laserbehandeling is niet mogelijk bij een keratoconus. Evenmin zijn er oogdruppels die de oorzaak wegnemen. Wel wordt u afgeraden om in de ogen te wrijven aangezien hierdoor de keratoconus kan verergeren.
Heeft u verder nog vragen over de werkwijze, behandelingen en mogelijkheden van onze kliniek? Klik dan op onderstaande button om meer informatie bij ons op te vragen. Hier kunt u ook terecht voor het maken van een eerste bezoek polikliniek.
Voor uitvoerige informatie over de oogaandoening en de behandeling kunt u onze Informatiefolder downloaden.
Deze informatie is tot stand gekomen onder redactie van de commissie Patiëntenvoorlichting van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG)