A

A

A

078-6151524

Behandeling Keratoconus

Contactlenzen behandeling

Harde, zuurstofdoorlatende contactlenzen zijn de eerste keuze bij keratoconus. Deze vormen een nieuw regelmatig of gaaf oppervlak. Voor keratoconus bestaan diverse gespecialiseerde keratoconuslenzen. Als een oog te gevoelig reageert op een harde zuurstofdoorlatende lens, kan een ‘piggy-back’ systeem worden gebruikt, een harde lens bovenop een zachte lens. Daarnaast is soms een grote lens nodig (sclera-lens), die op het witte gedeelte (de sclera) van het oog rust. Als de vormverandering toeneemt kan het gebeuren dat lenzen niet meer worden verdragen. Dan is een gedeeltelijke of gehele hoornvliestransplantatie vaak de volgende stap.

Hoornvliestransplantatie

Na een hoornvliestransplantatie kan een bril worden aangemeten, maar het kan ook nodig zijn om weer contactlenzen te gebruiken. Dit zullen altijd harde zuurstofdoorlatende lenzen zijn.

Nieuwere technieken, zoals intracorneale ringen (Intacs) en collageen cross-linking als alternatief voor een transplantatie, kunnen ook worden toegepast.

Laserbehandeling

Een laserbehandeling is niet mogelijk bij een keratoconus. Evenmin zijn er oogdruppels die de oorzaak wegnemen. Wel wordt u afgeraden om in de ogen te wrijven aangezien hierdoor de keratoconus kan verergeren.

magnifiercrossmenuchevron-downchevron-left linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram