A

A

A

078-6151524

Behandeling Chalazion

Warme Kompressen

Een beginnend chalazion kan het best behandeld worden met warme kompressen. Leg twee maal daags gedurende 15 minuten een in heet water (zo heet dat de ellebooghuid dit kan verdragen) gedrenkte schone zakdoek/washand op het aangedane ooglid. Masseer vervolgens het chalazion gedurende 2 minuten. Als het chalazion in het bovenooglid zit dan masseert u naar beneden, zit het in het onderooglid dan masseert u naar boven toe (richting de uitgang van het kliertje).

Antibiotica

Een secundaire infectie kan met antibiotische, en eventueel ontstekingsremmende oogdruppels of zalf, behandeld worden. De gezwollen klier kan, zolang dat nog gaat, leeggedrukt worden. Indien dit niet mogelijk is wordt het chalazion onder lokale verdoving door insnijden van het ooglid verwijderd. Het insnijden gebeurt vanaf de binnenzijde van het ooglid. Zodoende ontstaat hierdoor geen litteken wat aan de buitenzijde zichtbaar is.

Corticosteroïden

Een andere mogelijkheid is het inspuiten van een ontstekingsremmende vloeistof (corticosteroïden) in het chalazion. De oogarts zal aangeven welke behandeling in uw geval het meest geschikt is.

Preventie

Een chalazion kan eenmalig zijn, het kan echter ook voorkomen dat (op een andere plaats in het ooglid) opnieuw een chalazion ontstaat. Dit wordt dan eveneens op de zojuist beschreven wijze behandeld. Om een nieuw chalazion te voorkomen zou u preventief gebruik kunnen maken van warme kompressen 1 keer per dag. Daarnaast kunt de ooglidrandjes poetsen met wat water en babyshampoo. Hiermee kunt u mogelijk voorkomen dat de kliertjes verstopt raken.

magnifiercrossmenuchevron-downchevron-left linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram