Lensimplantatie

Bij lensimplantatie wordt een kunstlens geplaatst vóór uw natuurlijke lens of wordt uw natuurlijke lens vervangen door een kunstlens. De kunstlens zit permanent in uw oog zonder dat uw ogen droog of geïrriteerd raken. Sauna, douchen en zwemmen is allemaal mogelijk. Alle dagelijkse ongemakken van wisselbare contactlenzen zijn niet van toepassing.

Lensimplantatie is vooral geschikt voor mensen met sterke oogafwijkingen. De behandeling corrigeert van -8.00 tot ruim -20.00 en van +2.00 tot +14 dioptrie. Implantlenzen zijn mogelijk bij:

 • Bijziendheid, verziendheid en astigmatisme
 • Dragers van een multifocale bril
 • Te hoge sterkte meer dan +2D of meer dan – 8D
 • Te dun hoornvlies
 • Onregelmatig hoornvlies

Lensimplantatie wordt alleen toegepast wanneer ooglaseren niet mogelijk is. Of lensimplantatie voor u de juiste behandeling is onderzoeken onze oogartsen middels een vooronderzoek. Wij behandelen alleen wanneer u geen risico loopt. Meer informatie over de soorten implantlenzen, het behandeltraject en de kosten leest u verder op deze pagina.

Soorten implantlenzen

Lensimplantatie wordt op twee manieren uitgevoerd. Afhankelijk van uw situatie en wensen wordt de kunstlens vóór uw natuurlijke lens geplaatst (voorzetlenzen) of vervangt de kunstlens uw natuurlijke lens (vervanglenzen).

Voorzetlenzen (Extralens)

Bij voorzetlenzen wordt de lens aangebracht in de voorste oogkamer (voor de pupil). De natuurlijke lens blijft gewoon zitten. Na deze behandeling kunt u beter ver weg zien. Contactlenzen indoen of een bril opzetten is niet meer nodig. Voorzetlenzen worden meestal geadviseerd aan mensen die niet in aanmerking komen voor een ooglaserbehandeling, waarvan de leeftijd ligt tussen de 18 en 45 jaar en waarvan de sterkte hoger is dan -8D of +2D.

Vervanglenzen (Refractive Lens Exchange)

Bij vervanglenzen, ook wel Refractive Lens Exchange of RLE genoemd, wordt de natuurlijke lens vervangen door een multifocale of monofocale kunstlens. Na de behandeling is het mogelijk om beter te zien van dichtbij, veraf of allebei. Contactlenzen indoen of een bril opzetten is niet meer nodig. Vervanglenzen worden meestal geadviseerd aan oudere bril- of lensdragers die zowel dichtbij als veraf goed willen zien en/of last hebben van beginnende staar.

Lensimplantatie behandelwijze

De behandeling wordt door ons zorgvuldig voorbereid van de voorlichting tot de nazorg. Wij staan altijd voor u klaar. De behandelwijze voor lensimplantatie bestaat uit vier fases:

  1. Gratis Quickscan
   Na dit ca. 30 minuten durende onderzoek weet u precies of u in aanmerking komt voor lensimplantatie en welke behandeling in uw situatie het meest geschikt is. De quickscan wordt uitgevoerd door een van onze BIG geregistreerde oogartsen. U kunt er zeker van zijn dat zij alleen behandelingen adviseren waarbij u geen risico loopt.

 

  1. Vooronderzoek
   Na een positieve uitkomst van de quickscan is de volgende stap een uitgebreid vooronderzoek. Tijdens het vooronderzoek vindt een gerichte oogmeting plaats met meer geavanceerde apparatuur. Naast het meten van de sterkte worden uw ogen oogheelkundig onderzocht. We willen er zeker van zijn dat er geen oogheelkundige beletselen zijn. Het onderzoek duurt ongeveer een uur. Na het onderzoek kunt u thuis in alle vrijheid beslissen of u definitief wilt doorgaan met de geadviseerde behandeling.

 

  1. Behandeling
   Bij een lensimplantatie worden meestal beide ogen in één sessie behandeld. In overleg met de oogarts wordt soms besloten de ogen met een tussen periode van minimaal een week te behandelen. De behandeling duurt minder dan een half uur per oog. Hoe de behandeling zelf verloopt is afhankelijk van het soort lens dat geplaatst wordt.

 

 1. Nazorg
  Een goede nazorg is van essentieel belang. Wij controleren na de behandeling meerdere malen uw ogen. De dag na de ingreep nemen wij altijd contact met u op via de telefoon. Vervolgens plannen we met u verschillende controles in. Uiteraard zonder bijkomende kosten. Na de behandeling zijn wij 24/7 bereikbaar via het noodnummer dat u van ons ontvangt.

Voor uitvoerige informatie over de behandeling kunt u ook onze behandelingsinformatie downloaden.

Lensimplantaten Ervaringen

Door onze vriendelijke service, uitgebreide voorlichting en kundige artsen, ondergingen onze klanten de behandeling fantastisch. Lees hun uitgebreide lensimplantatie ervaringen.

Linda de Mol is vol lof over haar lensimplantaten vertelde ze onlangs aan de krant. “Ik zie alles weer scherp: de blaadjes aan de bomen, de ondertiteling op tv en een vlek op m’n blouse.” Lees haar verhaal op Ad.nl.

Lensimplantatie iets voor u?

Lensimplantatie is niet altijd mogelijk. Meld u aan voor een gratis quickscan en laat onze oogartsen vaststellen of u in aanmerking komt voor implantaatlenzen. Samen komen we tot een behandeling passend bij uw situatie. Wij behandelen alleen wanneer u geen risico loopt. Tijdens de quickscan informeren wij ook over de kosten en mogelijke zorgvergoeding die u kunt krijgen. Als u aangesloten bent bij een Nederlandse zorgverzekering bieden wij u standaard zorgkorting.

Gratis quickscan aanvragen

Over Oogkliniek Drechtsteden

Oogkliniek Drechtsteden is een privékliniek gevestigd in Papendrecht. Wij voldoen uiteraard aan de zware eisen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De eigen behandelprotocollen gaan echter verder. We zijn in het bezit van het ZKN-keurmerk en worden aanbevolen door grote verzekeraars als IZA, IZZ, Univé en VGZ. De oogartsen zijn lid van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap en gecertificeerd door het Nederlands Gezelschap voor Refractie Chirurgie. Bekijk de virtuele rondleiding door onze kliniek.

lensimplantatie vragen neem contact op met simoneHeeft u vragen over de werkwijze, implantaatlenzen behandeling en mogelijkheden van onze kliniek? Onze medewerkers geven u graag meer informatie. Bij hen kunt u ook terecht voor het maken van verschillende afspraken.

Neem contact met ons op